60 poze   17394 vizite

DE STIUT

Posibilele reacţii adverse ale principalelor medicamente de sinteză administrate la porumbei.

Cunoaşterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii să administreze corect medicamentele şi să evite pe cât posibil, eventualele efecte negative asupra sănătăţii porumbeilor.
ANTIPARAZITARE INTERNE
În perioada năpârlirii, ouatului şi creşterii puilor (perioada de formare a penajului), evitaţi utilizarea antiparazitarelor cu substanţe active, pe bază de derivaţii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalităţi ale penelor, reducerea ouatului şi a procentului de ecloziune:
• ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super).
• FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol)
• OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
• THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol)
• FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol)
• OXFENDAZOL (Synanthic)
• MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet)
• FEBANTEL (Rintal,Avicas)
Derivaţii de benzimidazoli, pot fi folosiţi, cu succes în celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este că pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit şi cestodele (teniile, panglica).
LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris,C.C.Ver ş.a) şi TETRAMISOLUL combat doar nematodele (limbrici, capillaria), iar dacă sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( când levamisolul este administrat în apă sau individual se suspendă administrarea boabelor 12-24 ore înainte de utilizare şi încă 6 ore după utilizare) Levamisolul (în doza antihelmintică redusă la un sfert) are şi efect imunomodular.
Puteţi folosi pe toată perioada anului ca antihelminic, fără reacţii adverse, produsul TOTAL (conţine pirantel pamoat şi praziquantel, care acţionează atât asupra nematodelor cât şi asupra cestodelor).
Produsul ROMBENDAZOL SUPER (conţine albendazol şi avermectină) are avantajul că combate nematodele, cestodele dar şi paraziţii externi. Datorită albendazolului, nu se recomandă în perioada de năpârlire, ouat şi creştere a puilor.
ANTIPARAZITARE EXTERNE
Următoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(păsări în general):
DIAZINON(Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
AMTRAZ (Taktic, Semcar)
Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), Abamectin, Moxidectin, extractele naturale din plante şi dioxidul de siliciu.
ANTIBIOTICELE
La administrarea:
TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vederea evitarea administrării concomitente de produse pe bază de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier şi zinc (adăpători de tablă), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier şi zinc, interferă negativ absorbţia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutică a acestora în organism (se preferă adăpătorile de plastic). Doza terapeutică a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, cân se administrează grit (calciu), faţă de 12mg / zi, când nu se administrează minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
La administrarea prelungită a tetraciclinelor există riscul apariţiei candidozei digestive.
La administrarea în apa dură sau la expunerea prelungită la soare, apa medicamentată devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
Administrarea simultană de VITAMINA C şi tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) creşte rata de absorbţie intestinală a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultană.
Doxiciclina spre deosebire de alte tetracicline., este mai puţin toxică.
AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacină, Apramicina, Framicetina) şi Polimixinele (Colistin) şi unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decât în proporţii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar în cazul infecţiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
În cazul infecţiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precauţii (la porumbei, streptomicina şi colistinul injectate , provoacă apariţia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii şi chiar moarte), iar Gentamicina injectată este nefrotoxică.
SULFAMIDELE (sulfadiazină, sulfadimidină-B.S, sulfametazină, sulfadimetoxină-Coccilyse, sulfametoxypiridazină, sulfaquinoxaleină-Coccistop, Sulfacoccirom şi sulfamidele potenţate cu timetoprim/ormetoprim – Biseptol, Cosumix, TSO, etc).
Sunt considerate substanţe cu toxicitate redusă, cu acţiune bacteriostatică şi anticoccidienă. La păsări (porumbel) pot apare următoarele inconveniente:
• pot provoca greaţă ( nu se recomandă administrarea cu 3 zile înainte de îmbarcare)
• risc de refuz alimentar
• distrug flora comensală din intestine
• formarea de precipitate în apa de băut.
• diateză hemoragică în caz de supradozaj (sulfamidele au o pronunţată activitate hipocoagulantă şi pot provoca hemoragii masive) şi risc de nefrotoxicitate.
• risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculară/ovariană)
• datorită inhibării anhidrazei carbonice, sulfamidele împiedică încrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (apariţia de ouă cu coaja moale).
• eclozionabilitate redusă
• nevrită periferică
• pentru a avea cu adevărat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie să dureze peste 7-10 zile.
Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie să respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producător: nu se depăşesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara în zilele caniculare nu se administrează sulfamide (în special sulfaquinoxaleină) după miezul zilei.
În cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativă TOLTRAZURIL sau AMPROLIUM, produs care nu are reacţiile adverse ale sulfamidelor.Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evitaţi administrarea de B Complex timp de 5 zile şi înaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile)
NITROFURANII (Nitrofuran, Oxifuran, Furazolidonă-Nifuramicin, Furaltadonă-W.N, AS, Furacin)
Se absorb din intestin în proporţie redusă (5-10%) având de obicei, doar o acţiune locală dar când mucoasa intestinală e lezată se pot absorbii în proporţii mari, provocând intoxicaţii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienţă renală, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.
Se vor respecta cu stricteţe dozele prescrise de producător şi se va evita administrarea prelungită.
QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin) dacă sunt administrate în cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul apariţiei infecţiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor în timpul ouatului şi creşterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionară şi posibile anormalităţi ale cartilajului articulaţiilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuală recomandată este de 2ml / litru apă / zi, 3 zile, sau individual 3 picături / pasăre / 12 ore.
Derivaţii nitroimidazolici
- DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP)
• METRONIDAZOL – Flagelstop, Columboviofort, Flagyl
• RONIDAZOL – Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet
• CARNIDAZOL – Spartrix
Sunt utilizaţi în tratamentul trichomonozei, hexamitiazei şi a infecţiilor cu germeni anaerobi (clostridium).
Se va evita utilizarea Dimetridazolului în perioada de reproducţie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se întâlneşte la folosirea metronidazolului). Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara în special cînd porumbeii beau mai multă apă medicamentată decît doza curativă). Pentru o bună şi corectă dizolvare a derivaţiilor de imidazol (în special metronidazol) şi datorită faptului că în România, apa potabilă e preponderent dură, se recomandă adăugarea suplimentară de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apă) sau oţet de mere (5-10ml / litru apă) simultan.
Dacă totuşi apa este foarte dură, se încălzeşte iniţial o mică cantitate de apă (300-500ml) la 45-50ºC. Se adaugă 1g Vitamina C şi apoi Metronidazolul, se amestecă şi apoi se complectează cu apă până la cantitatea necesară zilnic.
Metronidazolul are o largă marjă de siguranţă putând fi utilizat în timpul creşterii, năpârlirii şi al sezonului de zbor. Se poate administra cu precauţie simultan cu AMPROLIUM.
VITAMINELE
Din punct de vedere al nocivităţii lor există vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 şi C). Vitaminele care se pot cumula şi da fenomene de hipervitaminoză sunt vitaminele A,D şi E la administrarea îndelungată şi în doze mari. Există şi vitamine care pot genera (şi accelera) fenomene patologice cum ar fi creşterea tumorală (Vitaminel B12 şi acidul folic) sau tromboza vasculară (Vitamina K). La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrată timp îndelungat şi în exces poate duce la involuţia ovarului şi la oligo sau anizospermie la porumbei.
CONCLUZII
- Administraţi întotdeauna dozele corecte indicate de producător.
- Nu măriţi sau micşoraţi dozele de medicamente după bunul plac al fiecăruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depăşeşte pragul terapeutic. Micşorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la apariţia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la aceleaşi antibiotic administrat anterior cu succes.
- Când administraţi medicamentele în apa de băut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apă consumat de poumbei.
- Dozele recomandate de producători sunt pentru apa administrată la temperatura externă de 18-20ºC. Utilizaţi mai puţină apă când temperaturile sunt scăzute şi respectiv mai multă apă când temperaturile sunt ridicate.
- Dacă medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei în apa de băut, le puteţi administra pe boabe, amestecându-le în prealabil cu kefir, apă sau ulei, eventual şi cu puţin zahăr vanilat, în care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafeţele boabelor crescând asfel şi palatabilitatea acestora.
- Evitaţi utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar tratează infecţiile reale.
- Utilizarea antibioticelor ar trebui făcută doar după efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)
- După vaccinare, nu administraţi tetracicline, tylosin sau gentamicină, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C şi E, chiar şi levamisol (în doza antihelmintică redusă la un sfert).
- După efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administraţi probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex şi Tondigest, pentru refacerea florei intestinale şi stimularea apetitului.
- Administraţi hrană (boabe) de bună calitate şi pe cât posibil necontaminată cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substanţe foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sănătăţii şi formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).
• Vitamina C se va administra obligatoriu înainte şi după zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expoziţiilor şi în special în convalescenţă.
• După orice tratament cu substanţe de sinteză chimică sau de hrană (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administraţi hepatoprotectoare de bună calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sănătos = performanţă sportivă”.


vanatoru (acum 1 luna)1) VIERMI INTESTINALI-porumbeii bolnavi au stare de somnolenta
-slabesc si nu mananca cu pofta
- dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii devin mai vioi
2) COCCIDIOZA -puii din ou nu pot ciocni coaja si mor
-porumbeii maturi se manifesta prin stare de somnolenta
- la femele, se produce intarzierea ouatului
3) TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos
-puii din cuib cer mancare tot timpul
-porumbeii bolnavi slabesc
- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri
4) MICOPLASMOZA - in partea din spate a gatului se vede o substanta mucilaginoasa(muci in gat)
- gainat moale apatos
5) SALMONELOZA - gainat verde
- articulatiile incheieturilor se pot unfla si de aici apare schiopatatul
-pofta redusa de zbor
-lasarea aripilor (porumbei nu mai pot zbura de la sol)
6) PARAMIXOVIROZA(boala netratabila) - porumbeii virusati sucesc gatul
-diaree excesiva (gainat apatos)
7) VARIOLA -apar negi pe ochi , nari si picioare.Acesti negi se pot transforma in bube mari si foarte mari
- aceasta boala nu se trateaza decat cu unguente sau substante care sa usuce bubele
Cam astea ar fii principalele boli ale porumbeilor

1) VIERMI INTESTINALI - ASCACID (comprimate)- se da cate 1comprimat / porumbel
- SINGAL (comprimate)- 1 comprimat/ porumbel
- ROMBENDAZOL (comprimate) – 1 comprimat / porumbel (acest medicament afecteaza penajul porumbeilor)
2) COCCIDIOZA - COCCISTOP (buvabil) - 1 ml / 1 l de apa
- SULFACOCCIDIN ( buvabil) -1 ml / 1 l apa
- SULFACOCCIROM (buvabil ) – 1 ml / 1 l apa
- SULFACOCCIDIN ( comprimate ) 1 comprimat / 1 porumbel
3) TRICOMONOZA - FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa
-ENTEROGUARD (comprimate) - 1 sfert de comprimat / porumbel
- COLUMBOVIOFORT (comprimate) - 1 comprimat / porumbel
- FLAGYL uman (buvabil) - 7 ml / 1 l apa
4) SALMONELOZA, MICOPLASMOZA - DOXI-H pulbere (buvabil) - 1 g / 1 l apa
- ENROFLOXAROM (buvabil) - 0,5 ml / 1 l apa
- ENROFLOXACINA (buvabil) – 0,5 ml / 1 l apa
5) PARAMIXOVIROZA - ESTE BOALA NETRATABILA
Pentru a proteja porumbeii de aceasta boala in lunile ianuarie – febroarie se face un vaccin subcutanat .
VACCIN - COLUMBOVAC (vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni . – se face in ceafa, subcutanat ,
0,25ml / porumbel
- PARAMIXO NOBILIS ( vaccin olandez) -cu perioada de protejare de 1 an – se face in ceafa, subcutanat,
0,25 ml / porumbel
ATENTIE!!
Inaintea administrarii vaccinului, porumbeii trebuie sa prezinte o stare de sanatate perfecta pentru a putea face receptia
cu vaccinul (a putea devenii imuni la boala).
Dupa administrarea vaccinului se pune in apa 1 aspirina / 2 l apa pentru a evita eventualii noduli care se pot forma la
Locul vaccinarii.
6) DIFTERO-VARIOLA - in cele mai multe cazuri se formeaza pe fond de slabire ( zboruri, perioada dupa boala,
avitaminoze)
VACCIN - COLUMBO DIV ( vaccin romanesc) - cu perioada de protejare de 6 luni – acest vaccin se face prin
tamponare ( se zmulg 5-6 fulgi din pulpa piciorului, iar cu o bucata de vata se tamponeaza vaccinul In locul din care sau zmuls fulgii, daca locul se inroseste inseamna ca vaccinul a devenit receptiv, porumbelul a devenit imun la boala )
- LA SOTA (vaccin romanesc) – cu perioada de 6 luni . Administrare ( vezi instructiunile vaccinului precedent).


Viermii
Multi dintre crescatorii cu vechime, nu numai incepatorii, nu au fost
deranjati niciodata de acestia. Apar doar in anumite crescatorii, mai ales acelea in
apropierea carora se afla vreun catel, iar porumbeii au acces la zona in care acesta
urineaza. Chiar si asa, se recomanda un tratament preventiv la anumite perioade de
timp.
Recomandari pentru tratament:
a) Stozzon (praf) - se administreaza in apa aproximativ o data la 3 luni, timp de o zi.
Propunerea mea este ca in ziua in care il administrati, porumbeii sa primeasca mai
putina mancare decat de obicei, deoarece este un medicament puternic si poate
produce stari de voma pasarilor. (se gaseste in farmaciile veterinare)
b) Uleiul de usturoi (poate fi folosit in combinatie cu drojdia de bere) - se umezesc
grauntele cu ulei de usturoi si apoi se adauga eventual drojdia, inainte ca acestea sa fie
puse in hranitoare. Este folosit ca modalitatea de a preveni aparitia si dezvoltarea
anumitor bacterii in organism, insa nu poate fi considerat tratament.
Tricomonoza
Unii spun ca virusul care duce la aparitia acestei boli este prezent in
organismul oricarui porumbel, insa el trebuie mentinut la un nivel la care prezenta lui
sa nu afecteze organismul. Aceasta boala apare in general la efort pe baza slabirii
organismului, dar si in situatiile in care umiditatea isi face prezenta in crescatorie,
eventual cauzata de starea vremii de afara.
Modalitati de combatere si prevenire:
a) Metronidazol-ul uman (pastile). Este tratamentul consacrat pentru acest tip de boala
si cu rezultatele cele mai bune. Se administreaza 3-5 zile cate 1/4 pastila, in prima zi
1/2 pastila. Este bine ca in timpul acestui tratament porumbeilor sa le fie administrate
si anumite vitamine. (se gaseste in farmaciile umane).
b)Ronidazole 10% (praf). Durata recomandata a tratamentului este de 4-10 zile, de
asemenea in combinatie cu vitamine, zilnic sau la doua zile, in functie de situatia din
crescatorie. Este probabil cel mai folosit medicament pentru solutionarea acestei
probleme.
Infectiile respiratorii
Probabil boala care ne chinuie cel mai mult! Se manifesta
cu excremente predominant lichide si/sau de culoare deschisa insotite in unele cazuri
si de un miros intepator. De asemenea poate cauza umezirea excesiva a ochilor
precum si murdarirea narilor. Se observa deseori si pierderea luciului penajului la
porumbei. Durata tratamentului este de 4-8 zile si se recomanda folosirea vitaminelor
in paralel. Tratamentul se repeta la 1-2 luni in extra sezon, iar in timpul sezonului se
recomanda tratarea porumbeilor la cel mult doua-trei saptamani.
Variante de tratare/prevenire:
a) Enrofloxacina (solutie/pastile) / Enrofloxarom (solutie/pastile). Se gasesc in
farmaciile veterniare si sunt preferate de multi deoarece sunt mai usor de procurat si
administrat. Multi le considera insa slabe (depasite).
b) Doxivit (praf) combinat cu Tylosina (praf). Se gasesc in farmaciile veterniare.
c) Orni Special (pliculete specializate).
d)Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in
functie de stadiul in care se afla boala. (Este un antibiotic cu spectru larg)
Coccidioza
Apare in general in crescatoriile cu umiditate.
Se trateaza cu Coccistop (solutie sau pastile) si altele.
Salmoneloza
Este una din bolile foarte neplacute si nu totdeauna tratabila. In
fazele avansate se manifesta cu paralizarea articulatiilor si/sau umflarea incheieturilor.
Cu toate acestea nu este insa o boala frecventa. Este mai degraba o boala care se ia,
decat care apare, de aceea evitati sa aduceti in crescatorie pasari care provin din medii
cu probleme.
Modalitati de combatere si prevenire:
a) Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in
functie de stadiul in care se afla boala.
b) Parastop (pliculete specializate).
Paramixoviroza
Cu siguranta una dintre cele mai dure boli care pot aparea la
porumbei, dat fiind ca deseori duce la mortalitati. Se manifesta in prima faza prin
excremente apoase si lipsa poftei de viata. In fazele finale, se manifesta cu pierderea
echilibrului si rasucirea gatului.
Modalitatea de prevenire a acestei boli este vaccinarea cu vaccin special. Crescatorii
care participa la concursurile cu porumbei sunt obligati ca la inceputul fiecarui an,
respectiv la inceputul sezonului cu puii (pentru cei aflati in cauza) sa-si vaccineze
porumbeii impotriva acestei boli.
Exista doua tipuri de vaccin anti-paramixoviroza:
a) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 6 luni (Columbovac, Paramixovacol etc)
b) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 12 luni (Newcavac, Nobilis etc)
(cunoscute drept “cele laptoase”)
Important: De remarcat insa ca, inaintea vaccinarii pasarilor cu vaccin antiparamixoviroza,
acestea trebuie sa aiba o stare de sanatate perfecta! Altfel, exista
riscul ca vaccinul sa nu-si faca efectul dorit.
Tratamentele obligatorii premergatoare vaccinarii anti-paramixoviroza
1. Viermi
2. Tricomonoza
3. Infectii respiratorii
4-5. Coccidioza si Salmoneloza (in caz ca nu au mai fost tratate niciodata, sau au mai
existat probleme de la ultima tratare impotriva acestor boli)
Cu propunerea de a se tine cont de numarul maxim de zile recomandat mai sus pentru
fiecare din aceste tratamente.

Pentru performante deosebite NU SE POATE FARA: porumbei testati, conditii de cazare deosebite, medicatia si hrana potrivita, multa munca, metoda prin care sa-ti motivezi porumbeii, informatii de specialitate aprofundate.
De cele mai multe ori datorita ignorantei noastre acesti SUPER-ATLETI nu capata toata atentia de care au nevoie si sunt supusi la adevarate torturi de catre �stapanii� lor.
Unii din pacate inca spun: �apa, paie si bataie�; este un exemplu de genul ASA NU.
FARA a avea pretentia ca cele ce urmeaza a fi prezentate reprezinta ,�adevarul absolut�, consider ca sunt destul de utile incepatorilor in acest sport si nu numai lor.
O sa insist doar asupra alimentatiei si medicatiei porumbelului calator, celelalte atribute necesare obtinerii marilor performante urmand sa le aprofundeze fiecare dintre noi.
In ceea ce priveste ALIMENTATIA, retetele de hrana difera foarte mult.
Celor care nu stau tot timpul langa porumbeii le recomand sistemul Marc Roosens: �hrana la discretie si tot timpul�. Nu stiu daca este optiunea cea mai buna dar din cauza faptului ca nu ne vedem porumbeii decat in week-end eu personal as prefera ca acestia sa fie bine hraniti decat sa sufere de foame.
Le administram un amestec format din: porumb, grau, floarea-soarelui, mazare, orz, in, mei, canepa, etc.
De regula procentele sunt: 20-25%porumb, 20-25% grau, 15-20% mazare, 20-25% orz, 5% floarea-soarelui. Inul, mei, canapa mai mult ca desert.
In functie de compartiment: matca, pui, zburatori ratia este ajustata.
Mazarea: este folosita doar cea galbena, este foarte buna pentru dezvoltarea musculara, astfel incat o gasim in procent mai mare la matca si pui.
Orzul: asigura supletea musculara si ajuta la o buna naparlire; de asemenea folosit in orice cantitate nu ingrasa. Se foloseste cu preponderenta la zburatori si la puii care ies la zbor. Iarna se gaseste in amestecul de boabe, ce formeaza hrana, in procent de peste 50%.
Canepa: are efecte holocinagene daca este consumata la discretie. Mare atentie, mai ales ca este printre semintele preferate de catre porumbei.
Putem sa-i ,,dezmierdam� si cu o salata foarte bogata in vitamine: papadie, salata, laptuci, frunze de ceapa verde, stevie, etc. Se toaca toate marunt si se presara sare. Porumbeii o vor ,,devora�.
Vitamine
Mierea- contine 40% fructoza, 30% glucoza.
Nu se pune in apa in fiecare zi ci dupa cum urmeaza: Vineri si Sambata daca cursa este Duminica, Luni si Marti daca imbarcare este Miercuri. Se folosesc 1-2 linguri pline pentru 2 l apa.
Complexul de vitamine se adauga in apa o data sau cel mult de 2 ori pe saptamana. Sa ne asiguram ca vitaminele au in componenta D si D3 care dau cea mai mare energie. Sa nu lasam apa ce contine vitaminele la soare deoarece aceasta poate distruge o parte din ele.
Dupa tratamentele medicamentoase la 1, 2 zile se adauga vitamine in apa niciodata in timpul tratamentului.
Vitamina A: prezenta in porumb, mazare, verdeturi. Importanta in crestere, la vedere. Nu este necesar un adaos suplimentar in hrana.
Vitamina B: sunt peste 10 feluri de vitamina B, este foarte importanta in concursuri. Se gaseste in legume si drojdia de bere.
Vitamina C: se gaseste in vegetale proaspete, lamaie, portocale, etc. Are un rol important in procesul de recuperare. Se poate administra doar cand porumbeii sunt in recuperare dupa o boala. Vitamina C se produce de catre organismul porumbeilor, au aceasta capacitate.
Vitamina D: are un rol important in formarea oaselor. Este produsa de porumbei daca au suficienta lumina solara. Este foarte important sa aiba hrana suficienta si diferite feluri de legume in hrana. Semintele de canepa, fasole si alune, daca sunt administrate, trebuie numai in procente mici nu puse la dispozitie in cantitati mari.
Vitamina E: este foarte importanta pentru fertilitate. Se gaseste din abundenta in germenii de grau, porumb si mazare. O suplimentare in hrana cu aceasta vitamina nu este necesara, doar daca sunt probleme cu fertilitatea.
Vitamina K: este necesara pentru circulatia sangvina. Vitamina K este prezenta in plantele verzi.
Vitaminele care sunt fat solubile sunt stocate in ficat. Vitaminele solubile in apa sunt pentru consumul imediat pentru concursuri, pentru energie. Astfel de vitamine AO3, E, K3, B1, B2, B6, B12,. Biotin. A se verifica prospectul complexului de vitamine. Se folosesc morcovii pentru vitamina A si orz in drojdia de bere pentru vitamina B.
Mineralele sunt foarte importante, grit si pickstone.
Apa trebuie sa fie curata si daca se poate sa fie schimbata la 24 h.
Nu concep ca in secolul �informatiei si al vitezei� sa nu se cunoasca principalele actiuni intreprinse pentru a se asigura SANATATEA efectivelor noastre de porumbei.
Amintesc principalele boli care pot afecta porumbeii nostri si medicatia aferenta acestor boli. O sa vorbim despre medicamentele produse de catre firmele romanesti, pentru simplu motiv ca sunt mai la indemana noastra gasindu-se in aproape farmaciile veterinare.
De preferat sa folosim produse din import create special pentru porumbei.
BOLI VIRALE
1.Pseudopesta aviara (Boala de Newcastel)
2.Paramixoviroza
3.Difterovariola
BOLI BACTERIENE
1.Salmonelozele
2.Colibaciloza
3.Mixoplasmoza
4.Chlamidioza (Ornitoza-Psittacoza)
5.Pasteureloza
6.Stafilococia
7.Streptococia
BOLI PARAZITARE
1.Coccidioza
2.Tricomonoza
3.Raia
BOLI MICOTICE
1.Candidoza
2.Aspergiloza
BOLI VIRALE
PREVENTIA PARAMIXOVIROZEI
Paramixoviroza este o boala infectioasa virala care afecteaza atat adultii cat si tineretul. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea profilactica. Se vaccineaza pui de porumbei incepand cu varsta de 30 zile( de la ecloziune) precum si pasarile adulte nevaccinate.
Daca folosim produsele Romvac, se utilizeaza pentru prima vaccinare VACCIN VIU AVIPESTISOTA administrat oculo-conjuctival.
Dupa un interval de 2 saptamani efectivele se revaccineaza cu vaccin inactivat PARAMIXOVACOL.
Daca folosim produse Institutul Pasteur, se utilizeaza pentru preventia Pseudopestei aviare vaccinurile: NEDEVAC COL sau NEWVAC LA SOTA.
Produsul COLUMBOVAC are dubla actiune, atat in preventia pseudopestei aviare cat si pentru paramixoviroxa.
In scopul reducerii efectului de stres de vaccinare, se recomanda cu 2 zile anterior vaccinarii si alte 3 zile dupa vaccinare sa se administreze:
a)COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL
b)Medicatie antimicrobiana cu unul dintre urmatoarele produse:
ENROFLOXAROM- 1ml/litru apa;
NORFLOXAROM- 1ml/litru apa;
FLUMEQUINOROM- 1ml/litru apa
PREVENTIA DIFTERO-VARIOLEI (varsatul).
Pentru preventie se foloseste VACCIN VIU ROMPORPOX ( Romvac) sau COLUMBO DIV ( Institutul Pasteur).
ATENTIE: Cu 5 zile anterior vaccinarii si 5 zile dupa vaccinare este interzis folosirea unor antibiotice.
In schimb se recomanda folosirea de vitamine in apa: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1-2 ml/ litru apa), VITA B COMPLEX(2 ml/litru apa), VITAMINA AD3E (1ml/litru apa).
REGULA: Anterior operatiunilor de vaccinare cu circa 7-10 zile efectivele de porumbei vor fi deparazitate atat pentru parazitii interni cat si externi.
Pentru viermii intestinali si alti paraziti interni se foloseste ROMBENDAZOL sau SINGAL.
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de metronidazol. Un astfel de produs este COLUMBOVIOFORT comprimate sau ROMETRONIDAZOL.
Pentru parazitii externi se foloseste ROMPARASECT. Se recomanda de asemenea cel putin 1 data/ saptamana imbaierea porumbeilor cu sare/pudra de baie cu unul dintre produsele din import.
BOLI BACTERIENE
Pentru depistarea bolilor bacteriene se recomanda, un examen de laborator iar tratamentul se fie administrat in urma unei antibiograme.
Dupa administrarea tratamentului medicamentos, la cateva zile, se recomanda administrarea unui complex de vitamine( CPB, ROMBIOTIM, etc)
SALMONELOZA
Este o boala grava cu implicatii dramatice.
Tratamentul curativ se poate realiza cu ENROFLOXAROM ( 1 ml/litru apa), 5-7 zile consecutiv.
Alte produse: NORFLOXAROM, FLUMEQUINOROM, TRIMETOSEPT, etc.
COLIBACILOZA
Afecteaza atat puii cat si adultii.
Produse folosite: ENROFLOXAROM, NORFLOXAROM, COLISTIROM, GENTAMICINA, DOXICICLINA.
MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc.
Tratamentul se poate realiza timp de 5-7 zile si repetat dupa o pauza de 3 zile.
Produse folosite: OXITETRACICLINA pulbere, ERITROM (1-2 gr/litru apa/zi), TYLAVET pulbere, ENROFLOXAROM (1 ml/litru apa/zi), AVIAN PROTECT pulbere ( 1 gr/litru apa/zi) sau comprimate (1cpr/kg greutate vie/zi).
CHLAMIDIOZA (ORNITOZA-PSITTACOZA)
Provoaca leziuni in special la nivelul aparatului respirator. Mare atentie ornitoza este contagiosa si se transmite la om.
Tratament- se recomanda DOXICICLINA pulbere hidrosolubila, in doza de 15 mg/kg greutate vie/zi, minim 14 zile, administrata de preferinta in apa distilata sau deionizata.
Sunt necesare perioade repetate de tratament.
PASTEURELOZA, STAFILOCOCIA, STREPTOCOCIA
Sunt de asemenea boli infectioase care ne pot afecta porumbeii.
Produse folosite: AMOXINEOVIT, COLISTIROM, DOXICICLINA, ENROFLOXAROM. OXIROM, OXIVIT, OXITETRACICLINA, TRIMETOSEPT, NORFLOXAROM, etc.
BOLI PARAZITATE
TRICOMONOZA(malai)
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de METRONIDAZOL. Doza preventiva este de 20-25 mg/ porumbel/zi, timp de 3-5 zile, iar cea curativa este de 50 mg/porumbel/zi, timp de 5-7 zile consecutiv.
Individual putem folosi COLUMBOVIOFORT comprimate de 10 mg ROMETRONIDAZOL.
COCCIDIOZA
Tratamentul se poate administra individual cu SULFACOCCIROM comprimate (1 cpr/500gr. greutate vie/zi), in 2 reprize de 2 zile consecutiv, despartite de o pauza de 3 zile.
BOLI MICOTICE
Pentru evitarea neplacutelor boli micotice se recomanda curatenie permanenta in crescatorie, evitarea introducerii de pasari necunoscute in crescatorie si de asemenea dezinfectia profilactica si de necesitate a adaposturilor.
Se poate folosi DECONTAMINOL solutie 0,5% pulverizat uniform in adaposturi.
In speranta ca nu va-ti plictisit citind aceste randuri, sper sa va fie utile, in cazul in care din nefericire o sa aveti vreodata probleme de sanatate cu porumbeii dumneavoastra.
Pentru mai multe detalii legate de bolile porumbeilor puteti cerceta cartea: ,,Bolile Porumbeilor�-Igor Severeanu si colaboratorii; Ed. Ceres si alte materiale de specialitate. De asemenea puteti consulta urmatoarele pagini web:
www.romvac.ro
www.farmavet.ro
www.intervet.ro
www.biovet-impex.ro
Denumirea bolii Agentul patogen Simptomele bolii Tratamentul si profilaxia
Variola aviara sau varsat ("malai") Virusuri variolice 1. Aspect de difterie: pe mucoasele foselor nazale, limba si cerul guriiapar vegetatii membranoase, faramicioase, galbene, cu aspect de malai.
2. Aspect de variola: pe cotul gurii, pleoape, pielea capului, gatului si pe aripi apar proeminente galbene sau sancre. 1. Badijonare cu un amestec din tinctura de iod si glicerina.
2. Inmuierea si curatirea sancrelor cu glicerina sau ulei si badijonarea partilor bolnave cu tinictura de iod.
1. si 2. Antibiotice tetraciclina, streptomicina, aureociclina sau cloranfenicol) + vitamina B (Complex-B) sau sulfamide (sulfatiazol) administrate individual prin gura sau dizolvate in apa de baut.
Ca masura preventiva se recomanda vaccinarea antidifterica.
Ornitoza (Psittacoza) Virusuri (Pararickettsia A.M.) Slabire rapida, diaree, gainat verde-viu, spumos, catar al cailor respiratoare, inflamatia si umflarea pleoapelor, si a mucoaselor nazale, intarirea gusii. 1. Antibiotice + vitamina B-complex administrate individual, sau in apa de baut (1000 U penicilina in 5 parti egale pe zi sau 0,05 grame cloramfenincol pe zi, timp de 8 zile).
2. Furaje antibiotice (1 mg tetraciclina la 1 kg de furaje).
3. Graunti inmuiati in solutii antibiotice (0,5 mg tetraciclina la 1 gram de seminte. - Tetraciclina se dizolva in apa, +1% acid citric, semintele sant inmuiate timp de 24 ore, uscate apoi la aer si consumate).
Paratifoza ("ologirea aripilor") (Salmoneloza) Bacterii (Salmonella) Stare febrila, consumarea excesiva a apei de baut, penaj zbarlit, tremurarea corpului, diaree si slabire generala.
Gainat: fluid, mucos, spumos, de culoare verde-albastru sau verde viu. Antibiotice ( + vitamina B-complex) per oral 2 X 1/4 tablete pe zi; antibiotice si sulfamide dizolvate in apa de baut (2 X 5 mg pe porumbel pe zi, timp de 6 zile).
Boala se poate preveni prin vaccinarea pasarilor cu ser antiparatific.
Trihomonaza ("malai") Flagelat (Trichomonas) Vegetatii galbene in faringe, uneori si pe ombilic, in forma de membrane sau proeminente sferice, de consistenta diferita de la caz la caz.
Gainat: de culoare inchisa, negricios, bucati mici, compacte, acoperite cu un strat mucos-lucios. Drajeuri sau praf de aminonitrotiazol (tricolaval sau lavoflagin) per oral sau in apa de baut (100 mg) pe kg porumbel, pe zi, timp de 7 zile.
Coccidoza Protozoare (Eimeria) Diaree cu eliminare de sange, slabire si moarte, sau un gainat redus, subtire in forma de omida, de culoare verde-mat sau gri-galbui. Sulfamide (talazol); 1/2 de comprimat pe zi, timp de 6-7 zile, per oral sau in apa de baut, combinat cu administrarea vitaminelor (viplex sau electovit).
Micoza sau Aspergilloza Mucegaiuri (Aspergillus, Mucor si Penicillium) Un depozit alb-suriu in cavitatea bucala si caile respiratorii. Drajeuri sau praf de aminonitrotiazol per oral sau in apa de baut si substante micostatice (Stamicin).
Nu sant indicate: antibioticele si sulfamidele !!

Ordinea tratamentelor
1. viermişori intestinali ---2-3 ori pe an Rombendazol 1 pastilă -2 zile, Viermizol sau Stazon (praf de pus în apă o zi) 2. salmoneloza ---Entrobac- în apa de băut(1ml / 2 l. apă) trei zile 3. tricomonoza --- 1 dată pe lună în extra sezon ,la 2 săpt în sezon – Metranidazol uman1/4 pastilă- 4-5 zile , sau pliculeţe speciale depus in apă ,aceeaşi perioadă. 4. coccidioză - Coccistop în apa de băut 4-5 zile(2,75ml. / 2 l.apă) 5. . vaccinul paramixoviroză –(fiecare ce vaccin doreste) Între tratamente se face pauză de 2-3 zile

Boli si tratamente
1) VIERMI INTESTINALI-porumbeii bolnavi au stare de somnolenta-slabesc sin nu mananca cu pofta- dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii de vin mai vioi
2) COCCIDIOZA -puii din ou nu pot ciocni coaja si mor-porumbeii maturi se manifesta prin stare de somnolenta- la femele, se produce intarzierea ouatului
3) TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos-puii din cuib cer mancare tot timpul-porumbeii bolnavi slabesc- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri
4) MICOPLASMOZA - in partea din spate a gatului se vede o substanta mucilaginoasa(muci in gat)- gainat moale apatos
5) SALMONELOZA - gainat verde- articulatiile incheieturilor se pot unfla si de aici apare schiopatatul-pofta redusa de zbor-lasarea aripilor (porumbei nu mai pot zbura de la sol)
ATENTIE!!!Sa nu se confunde gainatul verde de la excesul de porumb din ratia zilnica cu cel al salmonelozei
6) PARAMIXOVIROZA(boala netratabila) - porumbeii virusati sucesc gatul-diaree excesiva (gainat apatos)
7) DIFTERO-VARIOLA -apar negi pe ochi , nari si picioare.Acesti negi se pot transforma in bube mari si foarte mari- aceasta boala nu se trateaza decat cu unguente sau substante care sa usuce bubele
Cam astea ar fii principalele boli ale porumbeilor
PRINCIALELE MEDICAMENTE CARE SE FOLOSESC IN TRATAREA BOLILOR PORUMBEILOR:
1) VIERMI INTESTINALI - ASCACID (comprimate)- se da cate 1comprimat / porumbel- SINGAL (comprimate)- 1 comprimat/ porumbel- ROMBENDAZOL (comprimate) – 1 comprimat / porumbel (acest medicament afecteaza penajul porumbeilor)
ADMINISTRARE:Se dau 2 zile la rand dupa care se reia cu 1 zii la intervalul de timp de 10 zile dupa primul tratament
2) COCCIDIOZA - (buvabil) - 1 ml / 1 l de apa- SULFACOCCIDIN ( buvabil) -1 ml / 1 l apa- SULFACOCCIROM (buvabil ) – 1 ml / 1 l apa- SULFACOCCIDIN ( comprimate ) 1 comprimat / 1 porumbel
ATENTIE!!Acest tratament se asociaza cu VITAMINA K3 - se pune 1 ml / 1 l apa = are rol antihemoragic
ADMINISTRARE:Se dau 3 zile la rand o pauza de 2 zile si iarasi 3 zile
3) TRICOMONOZA - FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa-ENTEROGUARD (comprimate) - 1 sfert de comprimat / porumbel- COLUMBOVIOFORT (comprimate) - 1 comprimat / porumbel- FLAGYL uman (buvabil) - 7 ml / 1 l apa
ADMINISTRARE:Se dau 5 zile la rand.
4) SALMONELOZA, MICOPLASMOZA - DOXI-H pulbere (buvabil) - 1 g / 1 l apa- ENROFLOXAROM (buvabil) - 0,5 ml / 1 l apa- ENROFLOXACINA (buvabil) – 0,5 ml / 1 l apa
ADMINISTRARE:Se dau 5 zile la rand.
5) PARAMIXOVIROZA - ESTE BOALA NETRATABILA
Pentru a proteja porumbeii de aceasta boala in lunile ianuarie – febroarie se face un vaccin subcutanat .
VACCIN - COLUMBOVAC (vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni . – se face in ceafa, subcutanat ,0,25ml / porumbel- PARAMIXO NOBILIS ( vaccin olandez) -cu perioada de protejare de 1 an – se face in ceafa, subcutanat,0,25 ml / porumbel
ATENTIE!!
Inaintea administrarii vaccinului, porumbeii trebuie sa prezinte o stare de sanatate perfecta pentru a putea face receptiacu vaccinul (a putea devenii imuni la boala).Dupa administrarea vaccinului se pune in apa 1 aspirina / 2 l apa pentru a evita eventualii noduli care se pot forma laLocul vaccinarii.
6) DIFTERO-VARIOLA - in cele mai multe cazuri se formeaza pe fond de slabire ( zboruri, perioada dupa boala,avitaminoze)
VACCIN - COLUMBO DIV ( vaccin romanesc) - cu perioada de protejare de 6 luni – acest vaccin se face printamponare ( se zmulg 5-6 fulgi din pulpa piciorului, iar cu o bucata de vata se tamponeaza vaccinul In locul din care sau zmuls fulgii, daca locul se inroseste inseamna ca vaccinul a devenit receptiv, porumbelul a devenit imun la boala )- LA SOTA (vaccin romanesc) – cu perioada de 6 luni . Administrare ( vezi instructiunile vaccinului precedent).
OBSERVATIE:
Intre fiecare tratament se lasa o pauza de 6-7 zile , apa limpede in care porumbeii primesc 1-2 zile de vitamine
Cele mai indicate vitamine ar fii AD3E ( SE PUNE 1 ML / 1 L APA)
DIAGNOSTICAREA BOLII:
1) PARAMIXOVIROZA:A:– forma de paramixoviroza la porumbelul matur
B:–forma de paramixoviroza la pui
C:–pene strangulate, urme ale paramixovirozei
D:-diaree acuta, contaminare cu paramixovirus

dorubr (acum 3 saptamani)[răspunde]Viermii
Multi dintre crescatorii cu vechime, nu numai incepatorii, nu au fost
deranjati niciodata de acestia. Apar doar in anumite crescatorii, mai ales acelea in
apropierea carora se afla vreun catel, iar porumbeii au acces la zona in care acesta
urineaza. Chiar si asa, se recomanda un tratament preventiv la anumite perioade de
timp.
Recomandari pentru tratament:
a) Stozzon (praf) - se administreaza in apa aproximativ o data la 3 luni, timp de o zi.
Propunerea mea este ca in ziua in care il administrati, porumbeii sa primeasca mai
putina mancare decat de obicei, deoarece este un medicament puternic si poate
produce stari de voma pasarilor. (se gaseste in farmaciile veterinare)
b) Uleiul de usturoi (poate fi folosit in combinatie cu drojdia de bere) - se umezesc
grauntele cu ulei de usturoi si apoi se adauga eventual drojdia, inainte ca acestea sa fie
puse in hranitoare. Este folosit ca modalitatea de a preveni aparitia si dezvoltarea
anumitor bacterii in organism, insa nu poate fi considerat tratament.

Tricomonoza
Unii spun ca virusul care duce la aparitia acestei boli este prezent in
organismul oricarui porumbel, insa el trebuie mentinut la un nivel la care prezenta lui
sa nu afecteze organismul. Aceasta boala apare in general la efort pe baza slabirii
organismului, dar si in situatiile in care umiditatea isi face prezenta in crescatorie,
eventual cauzata de starea vremii de afara.
Modalitati de combatere si prevenire:
a) Metronidazol-ul uman (pastile). Este tratamentul consacrat pentru acest tip de boala
si cu rezultatele cele mai bune. Se administreaza 3-5 zile cate 1/4 pastila, in prima zi
1/2 pastila. Este bine ca in timpul acestui tratament porumbeilor sa le fie administrate
si anumite vitamine. (se gaseste in farmaciile umane).
b)Ronidazole 10% (praf). Durata recomandata a tratamentului este de 4-10 zile, de
asemenea in combinatie cu vitamine, zilnic sau la doua zile, in functie de situatia din
crescatorie. Este probabil cel mai folosit medicament pentru solutionarea acestei
probleme.

Infectiile respiratorii

Probabil boala care ne chinuie cel mai mult! Se manifesta
cu excremente predominant lichide si/sau de culoare deschisa insotite in unele cazuri
si de un miros intepator. De asemenea poate cauza umezirea excesiva a ochilor
precum si murdarirea narilor. Se observa deseori si pierderea luciului penajului la
porumbei. Durata tratamentului este de 4-8 zile si se recomanda folosirea vitaminelor
in paralel. Tratamentul se repeta la 1-2 luni in extra sezon, iar in timpul sezonului se
recomanda tratarea porumbeilor la cel mult doua-trei saptamani.
Variante de tratare/prevenire:
a) Enrofloxacina (solutie/pastile) / Enrofloxarom (solutie/pastile). Se gasesc in
farmaciile veterniare si sunt preferate de multi deoarece sunt mai usor de procurat si
administrat. Multi le considera insa slabe (depasite).
b) Doxivit (praf) combinat cu Tylosina (praf). Se gasesc in farmaciile veterniare.
c) Orni Special (pliculete specializate).
d)Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in
functie de stadiul in care se afla boala. (Este un antibiotic cu spectru larg)

Coccidioza
Apare in general in crescatoriile cu umiditate.
Se trateaza cu Coccistop (solutie sau pastile) si altele.

Salmoneloza
Este una din bolile foarte neplacute si nu totdeauna tratabila. In
fazele avansate se manifesta cu paralizarea articulatiilor si/sau umflarea incheieturilor.
Cu toate acestea nu este insa o boala frecventa. Este mai degraba o boala care se ia,
decat care apare, de aceea evitati sa aduceti in crescatorie pasari care provin din medii
cu probleme.
Modalitati de combatere si prevenire:
a) Lincospectin (solutie injectabila). Se administreaza 0.2ml/buc la 12/24 ore in
functie de stadiul in care se afla boala.
b) Parastop (pliculete specializate).

Paramixoviroza
Cu siguranta una dintre cele mai dure boli care pot aparea la
porumbei, dat fiind ca deseori duce la mortalitati. Se manifesta in prima faza prin
excremente apoase si lipsa poftei de viata. In fazele finale, se manifesta cu pierderea
echilibrului si rasucirea gatului.
Modalitatea de prevenire a acestei boli este vaccinarea cu vaccin special. Crescatorii
care participa la concursurile cu porumbei sunt obligati ca la inceputul fiecarui an,
respectiv la inceputul sezonului cu puii (pentru cei aflati in cauza) sa-si vaccineze
porumbeii impotriva acestei boli.
Exista doua tipuri de vaccin anti-paramixoviroza:
a) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 6 luni (Columbovac, Paramixovacol etc)
b) Vaccinuri care asigura imunitatea la boala pentru 12 luni (Newcavac, Nobilis etc)
(cunoscute drept “cele laptoase”)
Important: De remarcat insa ca, inaintea vaccinarii pasarilor cu vaccin antiparamixoviroza,
acestea trebuie sa aiba o stare de sanatate perfecta! Altfel, exista
riscul ca vaccinul sa nu-si faca efectul dorit.

Tratamentele obligatorii premergatoare vaccinarii anti-paramixoviroza
1. Viermi
2. Tricomonoza
3. Infectii respiratorii
4-5. Coccidioza si Salmoneloza (in caz ca nu au mai fost tratate niciodata, sau au mai
existat probleme de la ultima tratare impotriva acestor boli)
Cu propunerea de a se tine cont de numarul maxim de zile recomandat mai sus pentru
fiecare din aceste tratamente.
Share on facebook Share on google_plusone_share More Sharing Services
0





Albumul selectat nu contine nici o poza.







Raportează


Comentarii, mesaje pentru acest album:
Mesaj:



Acesta este un comentariu public care va fi afişat pe această pagină. Pentru a trimite un mesaj privat, foloseşte funcţia "Trimite Mesaj" din partea de sus a paginii.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.